Translate

13.03.2011 г.

"ЗА" и "ПРОТИВ" ползването на туристически агенции

С отминаването на студените зимни дни идва и желанието за пътуване.  По кой начин да го направим - сами да си намерим места за отсядане, транспорт, маршрут или да ползваме готови предложения?
Ако някой попита 100 човека у нас, сигурно поне 70 от тях ще кажат, че нямат нужда от туристическите агенции. В същото време ако попитате същите тези 100 човека дали за организирането на почивката си ползват услугите на агенции, ще се окаже, че поне 90 от тях в една или друга степен опират до услугите им.
Или иначе казано, въпреки противоречието, се оказва, че туристическите агенции са "необходимото зло". Разбира се, все повече се увеличават онези, които нямат нужда от съдействие за организиране на пътуването си. Това са предимно млади и/или образовани хора, които нямат проблем да намерят това, което им трябва в интернет, да направят сами маршрута си съобразно желанията си, при това да го направят дори за по-добра цена. Но дори и те понякога предпочитат готови пакети заради удобството.
Надали има друг сектор в сферата на услугите, на който да се гледа с толкова голям негативизъм. Например медиите с огромна охота активно започват да търсят агенциите за мнение или да пълнят колонките си с коментари по техен адрес единствено, и само когато се случи нещо неприятно, а за жалост както във всеки друг бранш и тук има неморални, непрофесионални представители. Но поне аз досега никога не съм попадала на материал или предаване, където да се коментира какво да очакват хората при пътуване, как да избират къде да отидат, професионални съвети, каквито се дават за всякакъв друг вид услуги. (Но относно що са медиите и какво е тяхното предназначение - в друга тема.) В резултат агенциите са в ситуацията "виновни до доказване на противното". Не на последно място са вечните коментари колко е спечелила агенцията от нечие пътуване. А нима хлебарят не печели като продава хляб?
Така или иначе предлагащите услуги за почивка, пътуване и т.н. съществуват, което означава, че все пак са необходими, ако не на всички, то поне на явно не малка част от обществото ни. И всички тези хора са в различна степен доволни, в резултат на "очакванията си". И с клиенти и с приятели често сме дискутирали за кого са организираните в една или друга степен туристически услуги. В крайна сметка основната цел на всяко пътуване е реализирано удоволствие. А всеки вариант на организиране на пътуването (сами или с агенция) има своите плюсове и минуси. И без претенции за изчерпателност, но ето няколко насоки, които може да бъдат от полза на онези, които се колебаят по кой начин да го направят.

"ЗА" ПОЛЗВАНЕТО НА ТУРИСТИЧЕСКИ АГЕНЦИИ

* Организирано пътуване не означава непременно в група от много хора. Хотелска резервация само за вас, организиране на транспорт, осигуряване на обслужване на място от местни агенции също е организирано пътуване.

1. СПЕСТЯВА ВРЕМЕ И УСИЛИЯ Организираното в някаква степен пътуване е по-мързеливият и удобен начин да се посети дадена държава, да се осигури хотелско настаняване или самолетен билет. Не се налага да си правите сами проучването къде какви са цените (освен между предлаганите готови пакети от различните агенции). Няма нужда предварително да се проучва кои са основните забележителности, които не бива да се пропускат или по какъв маршрут да пътувате. 

2. НЕ СЕ НАЛАГА ДА ВЛАДЕЕТЕ ЧУЖД ЕЗИК Въпреки, че сме 21 век, все още не са малко хората, които не са уверени във владеенето на чужд език. При организираното пътуване, особено при груповите винаги има кой да ви помогне. Било то да превежда какво разказва екскурзовода, било да помогне да смените пари или пази Боже съдействие при злополука, кражба...

3. ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ИЗБОР Не винаги знаете къде точно искате да отидете или защо. Това, че на комшията дадено място се харесва или не се харесва не означава, че и за вас ще бъде същото. Същото важи и за споделените впечатления в различни пътеписи. Агенциите предлагат голямо разнообразие от дестинации, варианти на пътуване и в една или друга степен  можете да получите консултация къде, какво е характерното и типичното, за да прецените дали ще ви хареса според вашата идея за пътуване. 

4. ГРИЖА ЗА ВАШИТЕ ИНТЕРЕСИ Проблем по време на пътуването може да се случи дори когато то е планирано и организирано. Но в такъв случай има кой да защити интересите ви - да намери друг хотел, ако предварително резервираният по една или друга причина не ви приеме; да ви информира предварително за евентуални промени по разписания на транспорт; да ви възстанови част от парите при неизползвана услуга, разбира се, спрямо конкретните условия.

5. ГАРАНТИРАНЕ НА ПЪТУВАНЕТО Ако планираната почивка е със строго фиксирани дати и се случат непредвидени събития (стачки, наводнения и др.) то агенцията е много по-вероятно да може да ви осигури почивка на друго място за същия  период или да възстанови парите ви, отколкото ако директно сте си направили резервациите.

"ПРОТИВ" ПОЛЗВАНЕТО НА ТУРИСТИЧЕСКИ АГЕНЦИИ

1.  СПОНТАННИТЕ РЕШЕНИЯ При организираните пътувания (не само груповите) всичко е предварително фиксирано и резервирано, и всяка промяна, особено по време на самото пътуване предполага свързване с агенцията или представителите на място, понякога скъпо струващи разговори, и не винаги възможност за промяна. Тоест ако сте хора, които предпочитате в движение да решавате къде, какво ще посетите, видите, кога и къде ще пътувате - агенциите не са за вас.

2. ВИДОВЕ НАСТАНЯВАНЕ Много рядко агенциите предлагат вид настаняване от рода на хостели, още по-малко работят с къмпинги, и няма начин да предлагат всички съществуващи малки семейни хотели и вили.

3. ПОЗНАВАНЕ НА ДЕСТИНАЦИИТЕ Противно на очакванията, продавачите в агенциите, а дори и тези, които съставят програмите не винаги познават лично дадена държава, хотел, не винаги могат да препоръчат конкретни заведения за хранене или нощен клуб и това е нормално. За жалост обаче все още има служители, а дори и собственици, които смятат, че е срамно да признаят това и предпочитат да излъжат, с което на практика съществува риска да бъдете подведени с дадени препоръки. 

4. СТОЙНОСТТА НА ПЪТУВАНЕТО Безспорен факт е, че когато сами си организирате пътуването много е вероятно то да ви струва по-малко, отколкото ако ползвате услугите на дадена агенция. Разбира се, при условие, че разполагате със съответните ресурси  най-малкото за електронни разплащания и наистина знаете какво точно искате.

5. ВРЕМЕ ЗА РЕЗЕРВАЦИИ По-голямата част от агенциите работят през партньорски такива, а дори и да са директно с хотели, то отнема време да се направи резервацията, да дойде потвърждение, което често може да отнеме няколко дни. А особено в българските хотели нерядко се оказва, че ако питате през агенция може да ви кажат, че няма места, а на място да се окаже, че има, дори и на по-ниски цени. Докато ако си правите всичко сами цялата тази процедура по резервация, плащане и получаване на документи може да ви отнеме не повече от 1 час.


Със сигурност всеки от вас би могъл да се сети за още ЗА и ПРОТИВ, но така или иначе крайната цел е даденото пътуване да "оправдае очакванията ви". Любима ми е тази фраза, откакто Комисия на потребителите я завъртяха в рекламата си. Единствено никъде не става ясно какво се случва, когато очакванията са нереални или свърх такива. Вероятно мнението ми звучи пристрастно, затова все пак бързам да уточня, че за собствените си пътувания предпочитам да си ги организирам сама... или поне в по-голямата им част. Причината за това обаче не е недоверието в агенциите, а защото наистина не винаги зная каква посока ще избера, докато си пия сутрешното кафе. :) 
(Мнението е лично мое и не ангажира гледните точки на която и да било туристическа агенция)